2012. október 24.

A cékla gyógyhatása

Gyógymódok keresője: pl. írja be influenza


A cékla szerteágazó gyógyhatását a benne található számos vitaminnak és ásványi anyagnak köszönheti. Mindenekelőtt sok káliumot tartalmaz, ami hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez, de ezenkívül gazdag még kalciumban, foszforban, vasban, nátriumban, kénben, valamint az antioxidáns tulajdonságú A-, B- és C-vitaminokban. A céklát a népi gyógyászat is kiváló vérképzőnek ismeri, noha vastartalma nem nagyobb, mint más növényeké. A vérre gyakorolt pozitív hatásait annak köszönheti, hogy a szervezet a céklából sokkal jobban tudja hasznosítani a benne található nyomelemeket.

Gátolja a ráksejtek szaporodását. Vérképző, a sav-bázis egyensúlyt, a máj anyagcsere folyamatait szabályozza, valamint tumorsejtek szaporodását gátló szerepe van.

Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a cékla leve valóban segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában. Sok helyen kiegészítő gyógymódként alkalmazzák vérszegénység, leukémia és malária esetében. Alfréd Vogel svájci gyógynövény szakértő szerint kiváló influenza és meghűlés elleni szer. Ezen túlmenően sikeresen alkalmazható a nyirokrendszer daganatainál, valamint a magas vérnyomás kezdeti stádiumában, valamint vakbél irritáció esetén. 


Céklalével tisztítókúrát is tarthatunk, rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulni fog, savtúltermelésből származó gyomorpanaszaink pedig megszűnnek. Mivel fogyasztásával elkerülhető a táplálék és a toxikus anyagok hosszas időzése a gyomorbélcsatornában, csökkenti az ebből eredő különböző betegségek kockázatát a máj, a belek működését, meggyorsítja a mérgek és a salakanyagok eltávolítását. Enyhe hashajtó hatása révén székrekedésben és aranyérben szenvedőknek ajánlható.

forrás: alternatívgyógyászat.network.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése