2012. október 25.

A fokhagyma gyógyító hatása

Gyógymódok keresője: pl. írja be influenza


A fokhagyma az egyik olyan fűszernövény a háztartásunkban, amelyet nem csak a konyhában használhatunk, hanem számos más területen is jótékony hatásokkal rendelkezik.
A fokhagyma eredetileg Közép-Ázsiában őshonos növény és már az ókorban is ismerték. De nem csak fűszerként használták, hanem az ókori népek varázserőt is tulajdonítottak neki. A későbbiekben szintén a gyógyító és tisztító hatása miatt maradt népszerű. Hazánkban a 15. században kezdték el termeszteni. Jótékony egészségügyi hatásait azonban nem csak az ókorban, hanem ma is elismerik, és előszeretettel alkalmazzák a természetes gyógymódokat kedvelők.
A fokhagymának azonban nem csak gyógyító hatást tulajdonítanak, hiszen közismertek azok a népi hiedelmek, amelyek szerint a fokhagyma sikeresen távol tartja a gonoszt, a szellemeket, de boszorkányok és a vámpírok ellen is hasznos eszközként tekintettek rá.


A fokhagyma, mint gyógynövény
Számos jótékony hatása mellett az első legfontosabb tulajdonsága a fokhagymának, hogy tágítja az ereket és rendszeres fogyasztása csökkenti a káros koleszterin termelődését. Ezért nem csak remek koleszterincsökkentő hatása van, hanem segít az érelmeszesedés megelőzésében is. Így a szív- és érrendszeri megbetegedések elleni védekezés egyik hatásos eszközének tekinthető.
Az érrendszer mellett az immunrendszerünknek is jót tehetünk a fokhagyma fogyasztásával. Már a középkorban is ismerték a baktériumölő hatását és sikeresen alkalmazták is a megelőzésben és a gyógyításban egyaránt. És ez ma sincs másként, főleg a téli időszakban sikeresen védekezhetünk a vírusok ellen, ha naponta fogyasztunk ebből a növényből.
A fokhagyma fogyasztása a gyomorfekély megelőzésében is hatásos lehet, a baktériumölőként működő növény ugyanis sikeresen elpusztítja a fekély kialakulásáért felelős Helicobactert.
A legújabb kutatások szerint a rák megelőzésében is hatékony lehet a fokhagyma fogyasztása. Az orvosok ugyan még nem ismerik pontosan a hatás okát, de valószínűleg a fokhagyma sikeresen növeli azoknak az enzimeknek a termelését a szervezetben, amelyek megakadályozzák a rákos sejtek kialakulását.
Nem utolsósorban pedig az emésztésnek is jót tesz a fokhagyma fogyasztása. Illetve béltisztító és gombaölő hatását is elismerik a gyógyászatban. Tehát érdemes gyakran fogyasztanunk ebből a növényből, hiszen az erős illata ellenére egy valóban sokoldalú fűszernövényről beszélhetünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése