2012. október 31.

Vörös- és fokhagymával a betegségek ellen

Gyógymódok keresője: pl. írja be influenza


A magyar konyha elképzelhetetlen lenne hagyma nélkül, nincs olyan kamra vagy konyha, ahol nincsen hagyma. De a hagymafélék nem csak az ételek ízesítésére, hanem különböző betegségek legyőzésére is használhatóak. Nézzük, mi ellen jó a hagyma?
A hagymának számos fajtája van, most két típussal foglalkozunk bővebben a vöröshagymával és a fokhagymával, mert ez a két hagymaféle minden háztartásban megtalálható.
Tovább...

A vöröshagyma
Számos egészségügyi problémára, tünetre és betegségre megoldást nyújthat, felhasználható a héja és a húsos levelei is a probléma természetétől függően. A húsos leveleket főként nyersen ajánlott fogyasztani, a héjából pedig príma gyógytea főzhető. Tavasszal újhagymaként fogyasztva az antioxidáns és pektin tartalma még magasabb. És hogy milyen betegségek ellen hasznos?
Gyomorfekély és gyulladásos bélbetegségek ellen, ugyanis a vöröshagyma olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek közömbösítik a Helicobacter Piroly nevű baktériumot, melynek jelenléte szoros összefüggésben áll a gyomorfekély kialakulásával. A kvercitin, ami a hagyma héjában található természetesen előforduló hisztamin pedig gátolja az allergiás reakciókat, melyek általában gyulladást okoznak. Az ilyen gyulladásos tünetekre jól alkalmazható a hagymahéj tea, a gyomorfekély megélezőséhez pedig fogyaszd ezt a gyógyhatású zöldséget nyersen.


Székrekedés ellen, főleg ha az haspuffadással együtt jár. A vöröshagyma magas oldható és nem oldható rosttartalmának köszönhetően székrekedés ellen is jó megoldás, ráadásul fokozza az emésztőnedvek termelését, így mindenképp könnyebb dolgod lesz.
Szív- és érrendszeri betegségek ellen is jól használható. A hagyma héjának magas az antioxidáns tartalma, ezáltal a káros LDL koleszterin szint is kordában tartható vele. Ha zsíros étel mellé hagymát is eszel, akkor az jót tesz a vonalaidnak, ugyanis a hagyma húsában lévő anyagok meggátolják a zsírok lerakódását.
Megfázásra, köhögésre is tökéletes választás a hagyma, ugyanis baktériumölő hatása van, így a hűvös időben ajánlatos rendszeresen fogyasztani. Illóolaja segíti a nyák feloldódását, és megszűnteti az orrdugulást is, tehát ha náthás vagy egyél belőle bátran.
A fokhagyma
A vámpírok és boszorkányok ellensége a hiedelem szerint, viszont a természetgyógyászok szerint neked a legjobb barátod lehet, ha rendszeres fogyasztod. Hatalmas előnye, hogy párolva vagy éppen főzve sem veszít gyógyító hatásából, tehát fűszerezz vele bátran az egészségedért!


A ennek a hagymafajtának még egy fokkal erősebb baktériumölő hatása van, mint vörös társának. A fokhagymában lévő anyagok gátolják a mikrobák elszaporodását, ezzel vetnek gátat a betegségnek. A fokhagyma remek vértisztító, de emellett a benne lévő anyagok csökkentik a vér alvadékonyságát, ami csökkenti a vérrögök kialakulásának esélyét.
Ha emésztőszervi problémáid vannak, akkor is jó választás a fokhagyma. Segít megelőzni a gyulladásos betegségek kialakulását, nyugtatja a beleket, ám vigyázat nagy mennyiségben gyomorizgató hatása van. Gyomorfekély esetén jól használható, ugyanis a fekélyre adott gyógyszerek hamarabb és nagyobb intenzitással hatnak, ha mellé fokhagymát fogyaszt a beteg.

Forrás: femcafe.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése